HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Diákhitel - Segít vagy tönkretesz?

2013.05.03. 07:26 BorosÉva

Egy felmérés kimutatta, hogy a szülők harmada képes csak fizetni a felsőoktatás költségeit. A diákhitel segítséget jelenthet, azonban jelenleg is 12 ezer fölött van a bedőlt diákhitelek száma. 2013-ban 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, mint a tavalyi évben. Nem valószínű, hogy az érettségiző diákok hanyatló továbbtanulási kedvével magyarázható ez csökkenés.

diakhitel01.jpg

A diákhitel, mint segítség

diakhitel02.jpgEgy felsőfokú oktatásban részt vevő fiatal havi ellátása a szülők szerint legalább 80-90 ezer forint - tandíj nélkül. Ebben az összegben többek közt benne van az utazási költség vagy az albérleti díj, az albérlet rezsiköltsége, a menza, a jegyzetek. Államilag támogatott képzésre kevesen juthatnak be. A tandíjak plusz költsége pedig a családok nagy része számára már vállalhatatlan teher. Ezen a helyzeten kívántak segíteni a diákhitelek rendszerével.
A diákhitelek általános jellemzője, hogy nincs hitelbírálat, nem kérnek a hallgatótól sem kezest, sem fedezetet. 35 év alatt vehető igénybe maximum 10 szemeszter időtartamra. A Diákhitel2 konstrukció kamatozása igen kedvező, mindössze 2%-os. Ez nem szabadon felhasználható hitel, az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettség teljesítésére szolgál. Előnye ugyanakkor, hogy nincs 250 ezer forintban maximalizálva a szemeszterenként felvehető összeg.
A hiteligénylés egyszerű. A Diákhitel Direkt nevű internetes oldalon megtalálhatók a szükséges nyomtatványok, melyeket kitöltve, majd kinyomtatva le lehet adni akár a bankfiókokban, postahivatalokban is.

Bedőlt diákhitelek

diakhitelcsapda.jpgA diákhitelek kamatozása kedvező, ezzel nincs gond. Problémát okoz sok esetben ugyanakkor, hogy a tanulmányok befejezését követő 4. hónaptól akkor is törleszteni kell, ha a fiatal nem talált magának azonnal munkahelyet. A pályakezdő munkanélküliek magas aránya jól mutatja, hogy mennyire komoly a helyzet. Bizonyos területeken folyamatosan találhatók állásajánlatok - a bankszektorban is. Sokan ugyanakkor nehezen tudják hasznosítani diplomájukat. Feltehető, hogy 4-5 év múlva sem fognak sokkal könnyebben elhelyezkedni az akkor végzettek. Hat hónapos elmaradás vagy a törlesztőrészletnél kisebb mértékű utalás a diákhitel felmondásához vezethet. A szóbeli és írásbeli behajtási kísérletet követően, a hatodik hónapban küldi a pénzintézet a felmondólevelet. Ekkor még 8 napig lehet fizetni. Ha nem sikerül rendezni, a tartozás átkerül a NAV-hoz. A Diákhitel Központ kérésre adhat fizetési könnyítést, amely 24 hónap időtartamra szól. Ha így sem sikerül megállapodásra jutni, akkor az adóhatóság adók módjára behajtandó tartozásként fogja kezelni a bedőlt diákhitelt. Letilthatja a fizetésből, valamint végrehajtó kezébe kerülhet a fiatal ingó- és ingatlan vagyona.

Szólj hozzá!

Címkék: diákhitel bedőlt diákhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr925254346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása