HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Nyugdíjkalkulátor

2013.08.06. 07:25 BorosÉva

A jelenleg érvényes szabályok szerint öregségi nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, valamint legalább 20 év biztosítási jogviszonyban töltött éve volt élete során. Legtöbbünkben még akkor is felmerül a kérdés, mennyi nyugdíjat fog kapni majdan, ha még messze vannak a nyugdíjas évek.

Nyugdíjszámítás előre

Az öregségi nyugdíj kiszámítása

Nyugdíj kiszámításaA öregségi nyugdíj összegének kiszámítása nem egyszerű feladat. Ismerni kell hozzá a havi átlagkeresetet 1988. január 1-től, valamint az elismert szolgálati időt. Ha valakinek nem volt jövedelme legalább a fele részében ennek az időszaknak, akkor az előtte eltelt évek is beszámíthatók. Ha az akkori kereseteket már nem tudjuk megállapítani, akkor a minimálbérrel kell számolni a hiányzó hónapokra.
Az átlagkereset kiszámításánál 2007. december 31. után a jövedelmeket nem csak a személyi jövedelemadó, hanem a fizetett járulékok összegével is csökkenteni kell. Ilyen járulék többek közt az egyéni nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási járulék, a munkavállalói járulék, a vállalkozói járulék, a munkaerő-piaci járulék. Ezek kiszámítása általában az adott időszakban érvényes szabályok szerint történik, de vannak kivételek is.
2009. december 31. után a járulék nélküli jövedelmek adóját azok 27 százalékkal növelt összege alapján kell kiszámítani.
A régebbi naptári évek jövedelmeit valorizálni kell, vagyis a keresetek átlagos növekedését figyelembe véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani.
Mindezek után a kapott összjövedelem összegét el kell osztani az úgynevezett osztószámmal, vagyis azoknak a napoknak a számával, amelyen jövedelmünk volt. Ezt megszorozzuk 365-tel, majd elosztjuk 12-vel és meg is van a havi átlag.
A siker felett érzett örömünket valamelyest csökkentheti, hogy a kapott érték még mindig nem lesz pontos, mivel az öregségi nyugdíj kiszámításánál még egyéb szabályokat is figyelembe kell venni (a degressziót például)

Öregségi nyugdíj kalkulátorok

NyugdíjkalkulátorA fentiek után nem lehet meglepő, hogy a nyugdíjkalkulátorok használata sem egyszerű általában. A szolgálati időt és a jövedelmi adatokat feltétlenül meg kell adnunk, ha igazán pontos eredményt szeretnénk kapni. Fontos adat a születés éve is. Az egyes kalkulátorok eltérő pontossággal kérik ezeket az adatokat, ennek megfelelően a becsült összeg is különböző lehet. Nem mindegy, hogy forintra pontosan beírjuk a havi keresetünket, vagy pedig csak bejelöljük a "minimálbér másfélszerese" pontot.

A legpontosabb nyugdíjkalkulátorok a következőket kérhetik:

  • születés éve
  • munkába állás éve
  • munkában töltött évek száma
  • szellemi vagy fizikai munkát végez
  • alkalmazott vagy vezető
  • átlagos havi vagy éves bruttó bér
  • jelenlegi bruttó bér és kezdő bruttó bér
  • prémium, jutalom, év végi részesedés
  • kieső napok (pl. táppénz, szüneteltetett munkaviszony)
  • extra évek száma
  • várhatóan még kieső évek, napok száma
  • várhatóan még munkában töltött évek száma

/Az előbbi felsorolást enyhítendő elmondom: nem mindegyik kalkulátornak van szüksége mindezen adatokra és többnyire hiányosan kitöltve is hajlandók számolni./

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíjkalkulátor nyugdíj kiszámítása

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr985446503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása