HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Szegénység kalkulátor II.

2014.08.28. 06:45 BorosÉva

A nélkülözött anyagi javakat, vagy éppen a létbiztonság hiányát nem lehet kilóra mérni. Mivel azonban mi magunk mindig szubjektíven értékeljük helyzetünket, szükség van objektív mércére is.

Objektív mérce

Mikor számítasz szegénynek?


Szegény vagy?Hivatalosan ma akkor minősülsz szegénynek, ha az egy főre jutó jövedelmed a magyarországi medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát nem éri el (relatív jövedelmi szegénység). Belátom, ez így elsőre nehezen emészthető. Nézzük, mit is jelent valójában a fenti megállapítás!
Amikor dolgozol, valószínűleg nem csak magadra keresel. Eltartod gyermekeidet, munkanélküli családtagjaidat is. Jövedelmed ezért ténylegesen jóval kevesebb, mint a kézhez kapott fizetésed. Minél több emberről kell gondoskodnod, annál valószínűbb hogy "elszegényedsz".
A medián ekvivalens jövedelem nem egyszerűen átlagjövedelmet jelent, hanem azt, hogy pontosan annyi embernek van ennél több jövedelme, mint ahánynak kevesebb. A családban élő személyek nem egyforma súllyal esnek latba ebben a számításban. Az első felnőtt 1 egységnek számít, a többiek 0,5 egységnek. A kiskorú gyerekek csak 0,3 egységet "érnek".
A mediánbér tavaly elérte a 109 ezer forintot, az idén valamivel kevesebbre rúg. Ennek ellenére most többen tartoznak ebbe a kategóriába, mint az elmúlt évben - csaknem 3,3 millióan.

Mennyire lehet valaki szegény?

HajléktalanJózan paraszteszünkre hallgatva csak azt mondhatjuk, hogy bármennyire. Mindig lehet mélyebbre süllyedni. A luxuspalotától a hajléktalanságig széles a skála, de még a hajléktalan is elveszítheti azt, amije van. Itt a kérdés inkább az, hogy hivatalosan hol húzták meg a határokat.
A szegénységet több kategóriába, azokon belül pedig több fokozatba sorolják:

  • jövedelmi szegénység - A medián jövedelem 60 százalékánál kevesebb az egy egységre jutó jövedelem a háztartásban.
  • munkaszegénység (alacsony munkaintenzitás) - A munkaképes családtagok közül többen nem jutnak elegendő munkához. Értéke 0 és 1 közé esik. Akkor 1 az érték, ha mindenki teljes munkaidőben dolgozott az adott év folyamán. Nagyon alacsony munkaintenzitásról beszélünk, ha ez a szám nem nagyobb 0,2-nél.
  • anyagi depriváció - A jólét 9 eleméből legfeljebb 6 adott a háztartásban.
    1. nincs hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralék
    2. a lakás megfelelően fűtött
    3. van tartalék a váratlan kiadásokra
    4. legalább kétnaponta hús vagy hal kerülhet az asztalra (vagy valami ezekkel egyenértékű élelem)
    5. jut legalább évi egy hetes üdülésre
       Van (vagy az anyagiak felől lehetne) a családban
    6. autó
    7. mosógép
    8. színes TV
    9. telefon

A fenti három kategória természetes szorosan kapcsolódik egymáshoz. Minél kevesebb a családtagok által ledolgozott munkaóra, annál kisebb a jövedelem. Minél kevesebből kell megélni, annál több dologra nem jut...

 

Szólj hozzá!

Címkék: szegénység szegény

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr256626477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása