HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Ingatlan illeték - Így kalkulálj!

2017.02.07. 12:35 BorosÉva

Valamennyien tudjuk, hogy az eladott ingatlanunkért, nagyobb értékű vagyontárgyainkért kapott összegből általában adót kell fizetnünk. Azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy ezek vásárlása után is kell fizetnünk - "visszterhes vagyonátruházási illetéket".  Nem minden esetben és nem is egyforma mértékben. Az illeték kiszámolása hasznos vásárlás előtt, hiszen erre is tudnunk kell biztosítani az anyagi fedezetet.

illetek02.jpg

Ingatlan illeték kalkulátor

A megvásárolt lakás után fizetendő vagyonátruházási illeték mértéke általában a forgalmi érték 4%-a, és ez lényegében független attól, hogy új otthonunk egy szoba-konyhás kis kuckó, vagy egy Duna-parti luxusingatlan.

illetek01.jpgEgyes internetes oldalakon találkozhatunk ezekkel a kalkulátorokkal is. Hasznosak, de csak tájékoztató jellegűek. A vagyonszerzési illeték pontos meghatározásához mindenképpen utána kell néznünk az érvényes szabályoknak. Tisztában kell lennünk vele, hogy ezek az illeték kalkulátorok nem képes minden szabályt, minden változást kezelni.
Használatukhoz meg kell adnunk a szerzett vagyon típusát: lakás, telek, termőföld vagy egyéb ingatlan.
A másik fontos kérdés, hogy milyen jogcímen szereztük vagy tervezzük megszerezni az ingatlant. Más az illeték mértéke, ha vásároltuk, cseréltük és más ha örököltük vagy éppen ajándékba kaptuk. Öröklés esetén nagy a jelentősége a rokoni kapcsolatnak. Jelenleg az egyenes ági rokonok közti ajándékozás illetve öröklés illetékmentes. Egyenes ági rokonnak csak az számít, aki vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke az örökhagyónak. Sajnálatos esetben a szülője. Ugyancsak illetékmentes a túlélő házastárs által örökölt ingatlan. Az illeték kalkulátor tartalmazza az erre vonatkozó szabályokat.
Meg kell adnunk az ingatlan forgalmi értékét is, amely lényegében a piaci érték normális piaci viszonyok mellett. Lakásvásárlás esetén az előzőleg eladott lakás forgalmi értéke is szükséges. Csak akkor kell illetéket fizetni, ha a vásárolt lakás magasabb forgalmi értékű.

Illetékmentesség

termofold.jpgBizonyos esetekben nem kell a megszerzett ingatlan után illetéket fizetnünk. A szerzett vagyon típusa, a szerzés jogcíme és a szerző személye, foglalkozása egyaránt meghatározó lehet. A teljesség igénye nélkül néhány eset, amikor nem keletkezik illetékfizetési kötelezettség:

  • Öröklés - Mentes az egyenes ági rokon és a túlélő házastárs örökrésze. Mostoha- és nevelt gyermek vagy szülő öröklése esetén az örökrész tiszta értékéből 20.000.000 Ft illetékmentes.
  • Ajándékozás - Egyenes ági rokonok között illetékmentes.
  • Lakásvásárlás - Ha vásárlást megelőző vagy követő egy éven belül eladtuk azonos vagy nagyobb értékű lakásunkat. Újonnan épített lakás vásárlása szintén illetékmentes 15.000.000 forintig - ha a megszerzett lakás nem drágább 30.000.000 forintnál.
  • Építési telek - A megszerzéstől számított 4 éven belül lakóépületet kell építeni a telekre az illetékmentesség feltételeként.
  • Termőföld - Öröklése akkor illetékmentes, ha az örökös családi gazdálkodó. Egyes esetekben ajándékozása is illetékmentes, ha a megajándékozott mezőgazdasági termelő.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: illeték illetékmentes ingatlan illeték

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr795358406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingatlan ajándékozása testvérnek 2019.11.23. 17:42:35

Az ingatlan adásvételi szerződések mellett a második legnépszerűbb szerződés az ingatlanok körében az ajándékozási szerződés. Az onban a legtöbben úgy tudják, hogy ingatlan ajándékozása testvérnek teljesen illetékmentes, azonban ez nem így van. Az aján…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása