HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Szegénység kalkulátor III.

2014.09.01. 06:23 BorosÉva

Szegénység, létminimum, kisnyugdíjas, mélyszegénység, segély stb. - Gyakran hallott, olvasott fogalmak, de vajon tudod-e mit jelentenek?
Mi köze az öregségi nyugdíjminimumnak a mélyszegénységhez? Valószínűleg nem az, amire gondolsz!

Élelmiszersegély

Mélyszegénység

NyomorSokak szerint a mélyszegénység a XX. század "vívmánya". Ekkor kezdtek kialakulni a jellegzetes, elkülönült telepek, melyek gyakorlatilag konzerválják az egyének és családok nyomorúságos helyzetét. Nem faji elkülönülésre kell itt gondolni, hanem olyan "közösségek" kialakulására, melyek valamelyest lehetővé teszik az élet fenntartását - minimális jövedelemből is. E  mélyszegénységben élő szegregált lakóközösségekből (régen csak nyomortelepnek hívták) elkerülni igen nehéz.

A mélyszegénység állapota korántsem azonos a "létminimumból" éléssel. A szegénységi küszöb alatt, vagyis a 65-66 ezer forintnál már valamivel kevesebből élőket is jövedelmi szegénynek tekintik. Ennek ellenére, az ekkora mértékű, egy "egységre" jutó jövedelem már élhető életet tesz lehetővé. Még ha szerény is ez az élet.
Az ENSZ mélyszegénységi küszöbe napi 1 dollár. Nálunk magasabban húzták meg a határt, de miért éppen ott, ahol?
Magyarországon jelenleg megközelítőleg 3,3 millió ember minősül szegénynek. Ennyi fő segélyezését nem tudná megoldani a társadalom. Hivatalosan ezért a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegénél kevesebből élőket tekintjük mélyszegénységben élőknek, kiemelten támogatandóknak.
(Vannak, akik szerint valójában csak azok élnek mélyszegénységben, akik egyidejűleg mindhárom szegénységi kategóriába besorolhatók: súlyos jövedelmi szegénység, nagyon alacsony munkaintenzitás és nagyfokú anyagi depriváció jellemző életükre.)

Miért alacsony a minimálnyugdíj?

SegélyAz öregségi nyugdíj legkisebb összege 6 éve nem emelkedett. (Ellentétben az árakkal.) Ez 2014-ben is 28.500 forint. Ehhez az alaphoz viszonyítva határozzák meg több támogatás összegét. Sok esetben magát a támogathatóságot is. Nézzünk néhány példát:

  • A gyermekgondozási segély összege 28.500 Ft. Ebből még lejön 10% nyugdíjjárulékra.
  • Az árvaellátás legkisebb összege ugyancsak minimálnyugdíj függő: havi 24.500 Ft.
  • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény: az egy főre eső jövedelem alapesetben legfeljebb a nyugdíjminimum 130%-a lehet.
  • Időskorúak járadéka: az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80-130 százaléka.
  • A foglalkoztatást helyettesítő támogatás a nyugdíjminimum 80%-a, vagyis 22.800 Ft. Akkor adható (egyéb feltételek mellett), ha az egy fogyasztási egységre (nem főre!) eső jövedelem a családban kevesebb a nyugdíjminimum 90%-ánál.
  • A rendszeres szociális segély összegét szintén ez határozza meg. Aki például egyedül él és nem rendelkezik egyéb jövedelemmel, mindössze 25.650 forintot kaphat. Ha van jövedelme, azt ennyire egészítik ki. No comment.

Ha a nyugdíjminimum emelkedne, több embernek járna több támogatás. Ki fizetné, és miből?

Mire elég a segély?


Általános tévhit - meglehet Te is úgy gondolod -, hogy bizonyos megkülönböztetett emberek segélyek tucatjait veszik fel. Jobban élnek, mint az, aki dolgozik. A valóságban, ha a jövedelemhatárt akár csak 1 forinttal is átlépi valaki, akkor már nem kaphat bizonyos támogatásokat. Előfordulhat, hogy a család összjövedelme 100 forint "többlet" miatt több ezerrel kevesebb lesz végül.

GyerekcipőTegyük fel, már több mint egy éve munka nélkül vagy. Párod ugyan dolgozik olykor, de ott a két gyerek is. Családi pótlékkal együtt sem több a jövedelmetek 89.775 forintnál. Legyen mondjuk majdnem ennyi: 89.770 Ft. Ekkor még éppen megkaphatod a "jövedelempótlót". Így az egy főre (nem egy egységre) jutó jövedelmetek 28.142 Ft lesz. Én fővel számolok, mert hát a gyerek ugyan "nem ér" egy egész egységet, de mégis csak ő viszi el jó esetben a legtöbb pénzt.)
Szerény lakásban és szerény körülmények között élsz? A fűtésre, áramra, vízre, meleg vízre akkor is elmegy legalább egy húszas havonta. Marad 23.142 Ft/fő egy hónapra. Ha nem számoljuk a helyi adót, a szemétszállítást, a kéményseprőt, a kutyaoltást, a gyerek bérletét és a pelenkát vagy a kollégiumi díjat stb., akkor étkezésre és ruházkodásra marad napi 771 forint koponyánként. Ha számoljuk ezeket is, vagy ha nem éppen a jövedelemhatáron álltál a támogatás megkapásakor, vagy ha meg sem kapod, mert 5 forinttal több az összjövedelmetek, akkor ennyi sem jut.

Még mindig úgy gondolod, hogy segélyekből jobban meg lehet élni?!

9 komment

Címkék: szegénység nyugdíjminimum mélyszegény

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr226642769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no_successful2 2014.09.01. 18:32:37

" Párod ugyan dolgozik olykor, de ott a két gyerek is."

Ha csak két gyerek van, akkor igazad van.
És ha 6 gyerek van ?

no_successful2 2014.09.01. 18:34:38

Hmm igencsak megcsappant a fröcskölődő posztok száma. Elfogyott tán a lé ?

no_successful2 2014.09.01. 19:05:39

:)

Semmi hülye poszt amit könnyen szét lehet szedni :(

na4 2014.09.01. 20:04:32

Arbeit macht frei.

csedársajt 2014.09.01. 20:22:27

Egy becsületes, -pl rossz egészségi állapotban tragikusan magáramaradt- ember számára a segély valóban csak éhhalál ellen jó alamizsna, és manapság már nem ritka, hogy egyszerűen segélyt sem adnak, mert csak az jogosult aki közmunkát végez. Az meg nincs, ennyi, takaroggy haza, halj éhen.

Aztán még mindig vannak olyan térségek és komplett tájegységek szinte, ahol az állam "működése" kimerül az automatikus segélyosztásban, már az a maradék, hézagos működés, amennyire ezek a területek egyáltalán még az országos jog és a törvény fennhatóságának ugymond "alávetik magukat".

Pont ezért szó sem lehet a segély semmiféle elvonásárol, ezeke a területek gazdasági szempontbol üszkös csonkjai a végletekig lerabolt országnak, levágni nyilván nem lehet, ilyen infúzióval kell a hasznos máködő rész illúzióját fenntaratni, kerül amibe kerül.

Aztán vannak olyan 3perc utánnaolvasással megismerhető kirívó esetek is, --nem egy és nem tiz országosan--, ahol a helyi hatóság "valahogy nem veszi észre", hogy pl komplett családok-közösségek mit művelnek és hogyan élnek, ez már nagyon mocskos történet és messzire, fel-fel magasra vezetnek a szálak, a politikai összefonódásokig, kisebbségi kamupolitikáig, tömeges szavazatvásárlások, etnobiznisz milliárdok, stb, stb.

ÉRdekes lenne tudni azt is, hány személy kap effektive ennyi pénzt mint nyugdijas és él belőle, elképzeléseim szerint praktikusan a valóságban nulla körüli szám lehet ez.

Egyszerűen abban az életkorban, amiben a még ilyen kis jogosultsággal nyugdijbamenők most járnak, már meghalni is kevés ez az összeg, ha van is aki elsődlegesen erre jpgpsult, jön hopzzá egy elfogadható özvegyi nyugdij vagy más egyéb segély, jogosultság és járandóság, esetleg családi segitség, lakhatás, ápolás, bármimás.

Ha nem, az illető már rég nemszemély, jobblétre szenderült. Szószerint, mert ennyi pénzből tényleg jobb is talán meghalni mint ugy vegetálni, ami ennyiből 2014-ben ugymond "kijön".

micsoda? 2014.09.01. 20:30:44

Vajon hogy számolták ki, hogy az öregségi nyugdíj /nem rokkantsági/ legkisebb összege 28500.-Ft. Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja? Ebből élni, legfeljebb vegetálni lehet, miközben naponta mennek fel az árak, ha nem, akkor meg a minőség csökken. Talán az újabb rezsicsökkentés kiegyenlíti, és marad az öreg, ott ahol volt.

Szerintem senki nem gondolja, hogy a segélyekből jobban meg lehet élni. Ami irritáló, hogy napi 8 órai munkával (és nem otthon ücsörögve) legfeljebb a négyszeresét viszi haza.

Ráérek 2014.09.01. 21:06:03

@no_successful2: Bizony-bizony....

Régebbi riport, de a számok valószínűleg ma is hasonlóképpen néznek ki:
mno.hu/migr/far-hat__kepriport-372491

" Vegyünk egy öttagú családot: a családi pótlék tizenhétezer gyermekenként, az ötvenegyezer forint. A gyes körülbelül huszonötezer; az apa harmincnyolcezer forint körüli munkanélküli-segélyt kap. Ez száztizennégyezer forint, amiért csak el kell sétálni a hivatalba. Egy hét- vagy nyolcgyerekes családnál – s ez elég gyakori – csak a családi pótlék összege majdnem százhúszezret tesz ki. Ehhez jön az ingyenes oktatás, amit úgy kell érteni, hogy a szülőknek egy radírt sem kell venniük, minden tanszert és tankönyvet adományként kapnak. A gyerek díjmentesen étkezik az iskolában és az óvodában, akár naponta háromszor. A felsősöknek a buszbérlet ingyenes. A Vöröskereszttől és egyéb alapítványoktól ajándékba kapják a ruhaneműt. Fűtésre télen nemigen költenek; lassan elfogy a környékbeli erdő."

Ráérek 2014.09.01. 21:08:21

@micsoda?:

" Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?"

Majd lesz itt még csodálkozás, mikor azok meglátják a nyugdíjszelvényüket, akik minimálbérre bejelentve vannak (a többit "megoldják okosba")

Nem mindenki dolgozta le a 30-50 évet, simán lehet, hogy annyi jogosultságot szedett össze, hogy csak a minimálnyugdíja van meg...
És ismétlem: nagyon sötét jövőt jósolok, ha TÖMEGÉVEL mennek nyugdíjba a papíronminimálbéresek...
süti beállítások módosítása