HTML

KIKALKULÁTOR

Mielőtt költségbe vered magad, nem árt utána nézni az alternatíváknak meg a pontos feltételeknek.

Friss topikok

  • Ráérek: @micsoda?: " Idős ember, hol dolgozhatott, ahol ennyi lett a nyugdíja?" Majd lesz itt még csodá... (2014.09.01. 21:08) Szegénység kalkulátor III.
  • Mészáros Laci: @bölcsbagoly: Nem csak arról van szó, hogy a hívei tartották el (megj: indiában a szerzetesek le... (2014.08.26. 09:38) Szegénység kalkulátor I.

Megmenthetők a devizahitelesek? - 2. rész

2013.04.05. 08:14 BorosÉva

A kormány igyekszik könnyebbé tenni a devizahitelek kárvallottjainak helyzetét. A mentőcsomagok ugyanakkor nem mindenki számára egyformán elérhetők, a javaslatok pedig nem minden esetben hasznosak.

devizahitel02.jpg

A devizahitel szerződés megtámadása

devizahitel01.jpgAkik ezt a megoldást javasolják, azok szerint a devizahitel valójában nem is hitel. A törlesztőrészletek emelkedése irreális, a bankok pedig szándékosan értelmezik félre a szerződéseket. Ennek bizonyítása ugyanakkor meglehetősen problémás, mivel az alapfogalmak egy részének pontos értelmezése nincs jogszabályban lefektetve. A bankok és a hitelt felvevők egymástól eltérően értelmezhetik az olyan kifejezéseket, mint a kamat, referencia kamat, ügyleti kamat, kockázati felár, kezelési költség. Ezek pontos ismerete elengedhetetlen lenne a kiszámíthatósághoz, hiszen a törlesztőrészletek emelkedésének csak megközelítőleg egyharmada származik közvetlenül az árfolyamváltozásból. Az irreális kamatnövekedés elvileg megkérdőjelezhető, visszakövetelhető a banktól. A hitelesek, de még az általuk fogadott ügyvédek sem képzett pénzügyi szakemberek általában. Az ügyek évekig elhúzódhatnak, a törlesztőrészleteket pedig addig is fizetni kell, mert bank ezalatt az idő alatt is elindíthatja a végrehajtást.

Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

devizahitel03.jpgA kormány Otthonvédelmi Akciótervének része a program. A Nemzeti Eszközkezelőn keresztül az állam megvásárolja a 90 napon túli devizahitel törlesztőrészlet tartozással rendelkező devizahitelesek ingatlanjait. A volt tulajdonosok ezután bérlőként az ingatlanban maradhatnak és egy meghatározott időn belül vissza is vásárolhatják lakásukat. Az újabb szabályozás enyhít az eredetileg szigorú feltételeken. Jelenleg csak azoknak dobhatják ezt a mentőövet, akik aktív korúak ellátásában részesülnek, nyugdíjasok vagy közmunka programban vesznek részt. A kormány által elfogadott új szabályozás szerint hozzátartozói viszony is jogosulttá teszi az igénylőt. Azok is beadhatják igényüket, akik jogosultak aktívkorúak ellátására, de jelenleg nem kapják vagy pedig megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülnek.
2012-ben 1970 ingatlant ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelőnek, amelyek egy részét az meg is vásárolta - átlagosan 3,2 millió forintos áron, vagyis a forgalmi ár feléért.

A cikk befejező részében folytatjuk a mentőcsomagok és javaslatok áttekintését.

Szólj hozzá!

Címkék: devizahitel devizahitelesek Nemzeti Eszközkezelő

A bejegyzés trackback címe:

https://kikalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr805150030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása